Wet- en regelgeving omtrent gokken
Je kunt online veel goksites vinden die in de Nederlandse taal te spelen zijn, maar dat wil niet zeggen dat dit ook Nederlandse goksites zijn. Sterker nog: in feite zijn dit goksites die bij aanvang gevestigd zijn in het buitenland. Dit hebben zij gedaan omdat het tot op heden voor hen nog niet mogelijk was om een vergunning te krijgen zodat ze legaal goksites konden exploiteren. Op deze pagina vind je meer informatie over online gokken in Nederland en de plannen die de overheid heeft op het gebied van wet- en regelgeving.
Online gokken: in Nederland nog verboden
Officieel is het nog niet toegestaan om bij goksites vanuit Nederland te spelen. Als je dat wel doet, speel je dus illegaal. Wel is het zo dat naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari 2015 online gokken wel wordt toegestaan door de Nederlandse overheid. De regering heeft plannen gemaakt om internetgokken te legaliseren en te reguleren.
Nederlandse Wet op de Kansspelen
Volgens de Nederlandse Wet op de Kansspelen (WOK) is het niet legaal om een goksite in Nederland te vestigen. Hierdoor zijn veel gokaanbieders uitgeweken naar landen als Malta en Gibraltar omdat het daar wel mogelijk is om een licentie te verkrijgen. Als online gokken per 1 januari 2015 wordt gelegaliseerd dan gaat de Nederlandse Kansspelautoriteit verschillende licenties verkopen. Dit zijn dan licenties speciaal voor sportweddenschappen en tafelspelen en er komen ook aparte vergunningen voor gokkasten- en bingo-aanbieders. Belasting wordt dan automatisch ingehouden door de legale goksites en de kansspelbelasting zal 20% gaan bedragen, in tegenstelling tot de 29% van nu.
Voordeel van legalisering
Zowel spelers als overheid zijn gebaat bij een legalisering, want een van de uitgangspunten van het beleid van de overheid is het kanaliseren van gokverslaving. Zo zullen risicospelers worden gedetecteerd en gefilterd door een softwaresysteem en worden deze personen met gokverslaving geregistreerd in een landelijk register. Ook zaken als criminaliteit en fraude kunnen met de nieuwe wetgeving beter aangepakt worden.